Kdo je Alois Trefil?
V kanceláři na nás čeká chlap jak hora. Správný řezník, který léta pracoval jako vedoucí Jednoty v Novém Jičíně, po roce 1989 zprivatizoval prodejnu. Se svými spolupracovníky využil možnosti dělat v ,,domácích podmínkách" drobnou výrobu uzenin.
Takže jste představil světu své klobásky, které jste dosud připravoval jen doma?
Přesně tak. Na prodejně jsme vyrobili klobásky, přivezli je k nám domů na dvůr do dřevěné udírny a pak zase zpátky na prodejnu.
Měli jste s nimi úspěch?
Měli. V Rožnově pod Radhoštěm probíhá každý rok v zimě masopustní slavnost. Při té příležitosti vyhlašovali soutěž o nejlepší valašskou klobásu. Když jsme přijeli potřetí, soutěž jsme vyhráli a pak šest let po sobě. Víte, sám o sobě ale člověk není nic. Byl jsem obklopený skupinou dobrých lidí.
Jak se dostala Trefilova masopustní klobása do Hladkých Životic?
Když jsem odcházel do důchodu, o naši prodejnu a výrobnu měl zájem jeden z předchůdců dnešního majitele, pan Hájek. Předal jsem oboje firmě H+H včetně Trefilovy klobásy.
Jste spokojen s tím, jak se dnes tady vyrábí?
Jsem. A velmi. Ze začátku jsem to společně trochu pilovali, pak před dvěma lety převzal podnik Karel Pilčík. Musím přiznat, že v současné době je kvalita taková, jakou já bych nedokázal.